Asteta Clinic
ASTETA BLOGG

PRP for hårvekst

Kosmetisk dermatologisk sykepleier Siren Omholt Toftevåg

Av Siren Omholt Toftevåg

Kosmetisk dermatologisk sykepleier

Hårtap er et vanlig problem som påvirker millioner av mennesker over hele verden. Hårtap kan være forårsaket av flere faktorer som inkluderer genetikk, hormonelle endringer, medisinske tilstander, stress, kosthold og noen ganger kan det være bivirkning av visse medisiner.

De vanligste årsakene til hårtap

Mann og kvinne holder hender i landlige omgivelser

- Genetisk predisposisjon: Mange tilfeller av hårtap, spesielt hos menn, skyldes arvelige faktorer.

- Hormonelle endringer: Hormonelle endringer på grunn av graviditet, fødsel, overgangsalder eller hormonelle ubalanser kan føre til midlertidig eller permanent hårtap.

- Medisinske tilstander: Visse medisinske tilstander som skjoldbruskkjertelproblemer, autoimmune sykdommer, og alopecia areata kan føre til hårtap.

- Stress: Alvorlig stress kan utløse en type hårtap kjent som telogen effluvium, der håret går inn i en hvilefase og faller ut.

- Kosthold: Mangel på visse næringsstoffer, spesielt jern, proteiner, og vitaminer som vitamin D og B-vitaminer, kan påvirke helsen til håret og føre til hårtap.

- Bruk av visse medisiner: Noen medisiner, inkludert kjemoterapi, blodfortynnere, antidepressiva, og medisiner for høyt blodtrykk, kan forårsake hårtap som en bivirkning.

- Overdreven styling: Hyppig bruk av varmeverktøy, stramme hårstiler, og kjemiske behandlinger kan svekke håret og føre til brudd og hårtap over tid.

Behandling av hårtap avhenger av årsaken. I dag finnes det ulike behandlingsalternativer tilgjengelig. Hårvekst og hårsyklusen er kontrollert av flere ledd og involverer kommunikasjon mellom flere komponenter av hårfolikkelen og andre eksterne faktorer. I de siste årene har Platalet-Rich Plasma (PRP) for hårtap vært et økende forskningsområde. Flere studier viser en klar sammenheng med PRP og redusert hårtap, forbedret hårfollikkelhelse og økt hårvekst og tetthet.

Til tross for at PRP er spesielt egnet for de som opplever hårtap er behandlingen også gunstig for både kvinner og menn som ønsker å forbedre hårkvaliteten. I tillegg kan behandlingen også brukes forebyggende.

Platelet-rich plasma (PRP) har blitt anerkjent som en effektiv og naturlig tilnærming for å fremme hårvekst. PRP inneholder mange vekstfaktorer som er kjent for å påvirke hårvekstsyklusen. Denne innovative behandlingen utnytter kroppens egne helbredende krefter for å stimulere hårsekkene og bekjempe hårtap. Tanken er at utvidelsen av den anagene fasen utvides og fremmer vaskularisering.

Hva er PRP?

PRP står for platelet-rich plasma, og det er en behandlingsmetode som bruker pasientens eget blod for å utvinne konsentrerte plater med vekstfaktorer. Disse vekstfaktorene spiller en avgjørende rolle i helingsprosessen og er nå også anerkjent for deres evne til å stimulere hårvekst.

Hvordan fungerer PRP for hårtap?

Prosessen starter med å ta en liten mengde blod fra pasienten, vanligvis fra armen. Blodet blir deretter sentrifugert for å skille ut plasmaet som er rikt på blodplater. Den resulterende PRP-løsningen, full av vekstfaktorer, blir injisert i hodebunnen på de områdene som lider av hårtap.

Vekstfaktorene i PRP bidrar til å forbedre blodsirkulasjonen rundt hårsekkene, øke næringsstoffer til hodebunnen og stimulere aktiviteten til hvilende hårfollikler. Dette kan føre til en økning i hårtykkelse og en reduksjon i hårtap.

Behandler setter injeksjon i hodebunn

Androgenetic alopecia og PRP

Androgenetic alopecia (AGA) representerer den mest vanlige typen av progressivt hårtap. På menn involverer hårtap oftest temporal og vertex regionen (høyeste punktet på hodet). På damer derimot gir AGA en fortynning av crown regionen, men den frontale hårlinjen er opprettholdt.

Androgen alopecia påvirker livskvalitet og selvtillit, dette ved å øke selvbevissthet, bekymring for aldring, hjelpeløshet og følelse av redusert attraktivitet. Vekstfaktorene som blir løslatt fra PRP har flere positive fordeler på hårfolikkel regenerering, blant annet aktivering av noe kalt Wnt-signalveiene som er nødvendig for melanocytt og keratinocytt spredning og utvikling av hårfolikkelen.

PRP behandling har bevist effekt og ut ifra studier kan vi se at mennesker med AGA drar god nytte av behandlingen. Behandlingen kan brukes på både menn og kvinner som opplever hårtap og kan brukes til å behandle ulike former for hårtap - inkludert arvelig hårtap (androgenetisk alopecia). Likevel er det viktig å påpeke at PRP behandling har vist seg å være mest effektiv i de tidlige stadiene av hårtap. De som vurderer PRP-behandling bør ha realistiske forventninger til resultatene. Mens mange opplever positiv hårvekst og forbedret hårkvalitet, kan resultatene variere fra person til person.

Fordeler med PRP-behandling

Naturlig behandling: PRP bruker pasientens eget blod, noe som reduserer risikoen for avvisning eller allergiske reaksjoner. Injeksjonene innebærer bruk av eget plasma og man tilfører ikke noe annet fremmed eller potensielt allergifremkallende.

Minimalt med nedetid: PRP-behandlingen innebærer små injeksjoner i hodebunnen, og det er vanligvis minimalt nedetid i etterkant av behandlingen. Pasientene kan gjenoppta daglige aktiviteter umiddelbart etter behandlingen. Det er derfor et bra behandlingsalternativ for de som ikke ønsker å gjennomgå kirurgi ved hårtranplantasjon eller andre kirurgiske inngrep.

Stimulering av hårvekst: Vekstfaktorene i PRP bidrar til å revitalisere hårsekkene, fremme hårvekst og forbedre hårets kvalitet. Behandlingen passer derfor også til alle. Også de som ønsker en fortykkelse av eget hår og kvaliteten på håret.

Sikker og trygg behandling: PRP-behandlingen har blitt stadig mer populær på grunn av sin pålitelighet og sikkerhet. Det er få rapporterte bivirkninger, og det gir et naturlig resultat over tid.

Konsultasjon hos Asteta før PRP-behandling

PRP-behandling for hårtap representerer en spennende utvikling innen medisin og dermatologi. Ved å utnytte kroppens egne helbredende mekanismer, gir PRP en effektiv og naturlig tilnærming til å bekjempe hårtap. Selv om resultater kan variere fra person til person, har mange opplevd positiv hårvekst og forbedret hårkvalitet etter PRP-behandling. I forkant av behandlingen er det viktig å konsultere med et kvalifisert helsepersonell for å diskutere om PRP-behandling er egnet for individuelle behov.

Ønsker du en konsultasjon med en av våre dyktige kosmetiske dermatologiske sykepleiere?

Kosmetiske dermatologisek sykepleiere Celine og Siren hos Asteta Clinic

Da kan du booke time direkte i vår online kalender for 30 eller 60 minutters time. Er du usikker på hva som er riktig for deg kan du kontakte oss direkte på 22 02 60 60 / 99 10 20 60 eller post@asteta.no

Aldersgrense er 18 år. Pris 300 kr. Avbestilling mindre enn 24 timer før oppsatt tid belastes med kr. 600,-.

Bli kjent med våre kosmetiske dermatologiske sykepleiere

Med lidenskap for hud - Siren Omholt Toftevåg

Når gløden kommer tilbake - Celine Seeberg