Asteta Clinic
ASTETA BLOGG

Hvordan fjerne aknearr i ansiktet?

Kosmetisk dermatologisk sykepleier Siren Omholt Toftevåg

Av Siren Omholt Toftevåg

Kosmetisk dermatologisk sykepleier

Aknearr kan for mange være en påminnelse om tidligere hudproblemer. Å håndtere aknearr kan være en utfordrende oppgave. Dedikasjon, produkter med aktive ingredienser og riktig behandling gjør det mulig å forbedre hudens tekstur og redusere synligheten av arr. Denne artikkelen gir deg en grundig guide om effektive metoder for å fjerne aknearr i ansiktet.

Kosmetisk dermatologisk sykepleier Siren behandler aknearr

Før du begynner behandlingen, er det viktig å forstå hva aknearr er og at det finnes forskjellige typer aknearr. Behandlingsmetodene kan variere avhengig av typen arr.

Akne vil ofte kunne resultere i arrdannelse, spesielt dersom det ikke behandles riktig eller tidlig nok. Aknearr er overflødig akkumulering av kollagen. Størrelse og utseendet på arrene kan variere, men det kan ofte bli skjemmende og til og med føre til psykiske belastninger.

Arrdannelsen synes å skyldes en unormal sårtilheling i den betente huden som resulterer i en ubalanse mellom bindevevsnedbrytingen og –oppbyggingen. Som et resultat får man enten for mye eller for lite bindevev i forhold til det omliggende vevet, som gir en annen tekstur og / eller farge. Det finnes to hovedtyper: hypertrofiske arr (hevede arr) og atrofiske arr (fordypninger i huden).

Atrofiske arr er den vanligste typen og er et resultat av tap av bindevev i huden grunnet betennelsen som har vært. Disse arrene ser ut som et lite søkk i huden.

Det finnes også flere undertyper:

- Rolling (kjennetegnes av brede og glatte arr, huden får gjerne et bølgete utseende)

- Boxcar (er grunnere og bredere enn ice pick-arr, og er vanligvis runde eller ovale i formen)

- Icepick (en bestemt type atrofiske arr som fremstår som dype, trange groper med svært skarpe grenser. Dette er den vanligste formen MEN også vanskeligste å behandle fordi arrene sitter så dypt)

- Anetoderma

Hypertrofiske arr og keloid er mindre vanlig, men sees på som et resultat av økt dannelse av bindevev. Normalt er de mindre enn selve kvisen, men dersom de er større kalles det keloid.

I tillegg til arr er det ikke uvanlig at man utvikler rødhet rundt arrene og permanente pigmentendringer (PIH). Dette er spesielt vanlig hos mørkere hudtyper.

Kosmetisk dermatologisk sykepleier Siren behandler ansikt

Så hva kan man gjøre selv?

Aknearr er veldig vanskelig å fjerne, men man kan komme langt ved å forsøke å redusere synligheten av dem. Til å gjøre dette finnes det flere ulike behandlingsmetoder. Likevel er det verdt å huske at de beste resultatene kommer av et godt samspill av hjemmepleie, livsstil og produkter i tillegg til behandling i klinikk. Det er derfor viktig å understreke at tålmodighet og dedikasjon er viktige faktorer i behandlingen. Før man ser nærmere på hvilke ulike behandlinger som fjerner aknearr, har vi laget en guide med hva du bør tenke på egenhånd.

1. Rens huden regelmessig

En god hudpleierutine starter med grundig rensing. Bruk en ansiktsrens morgen og kveld for å fjerne overflødig olje, døde hudceller og urenheter. Velg produkter som inneholder ingredienser som salisylsyre eller glykolsyre. Disse er kjent for å eksfoliere og fornye huden. Dette vil også gjøre huden mer mottakelig for at andre essensielle ingredienser i hudpleien din vil penetrere bedre ned i huden og virke aktivt.

2. Eksfoliering for cellegenerering

Eksfoliering er nøkkelen til å fremme cellefornyelse og redusere synligheten av aknearr. Bruk en mild eksfolierende ansiktsvask eller et serum med alfa hydroksysyrer (AHA) og beta hydroksysyrer (BHA) et par ganger i uken. Dette hjelper til med å fjerne døde hudceller, fremme cellefornyelsen, redusere arr og forbedre hudteksturen. Spesialprodukt som peeling-pads, kremer og ansiktsmasker som inneholder disse syrene er også gode alternativ.

3. Bruk Retinoider

Retinoider, som retinol, er kraftige ingredienser som hjelper til med å øke cellefornyelsen. Disse produktene kan redusere pigmentering og jevne ut hudtonen over tid. Start med lav konsentrasjon og øk gradvis for å unngå irritasjon.

4. Fuktighet er nøkkelen

En godt fuktet hud har bedre evne til å helbrede seg selv. Bruk en fuktighetskrem som passer din hudtype daglig. Velg en krem som inneholder hyaluronsyre for å gi intens fuktighet og forbedre hudens elastisitet.

5. Beskyttelse mot solen

Solkrem er avgjørende for å forhindre ytterligere skade på huden. Unngå overeksponering for solen, da UV- stråler kan forsinke helingsprosessen og gjøre arr mer synlige. Bruk en bredspektret solkrem med minimum SPF 30 daglig, selv på overskyede dager. Dette bidrar til å redusere risikoen for pigmentering og beskytter huden mot ytterligere skade.

Les også: Solbeskyttelse - Riktig valg for din hud

Kosmetisk dermatologisk sykepleier Siren gjennomfører ansiktsbehandling

Hva kan man gjøre i klinikk?

Å fjerne aknearr krever å være konsekvent med hudpleierutinen i kombinasjon med ulike behandlinger man gjør i klinikk. Det er flere effektive behandlinger. Likevel er det noen som skiller seg ut.

1. Kjemisk peeling

Kjemisk peeling innebærer bruk av sterke syrer som fjerner det øverste laget av huden. Dette fremmer cellefornyelse og kan redusere synligheten av aknearr.

Denne behandlingen kan gjøres alene, men er veldig fin å gjøre i kombinasjon med andre behandlinger, som for eksempel microneedling. Dette vil optimalisere resultatene ytterligere. Sterkere kjemisk peeling er et godt alternativ å bruke for behandling av icepick arr – for eksempel ved bruk av TCA peel.

Passer for: alle typer arr, men ofte brukt på dypere arr.

2. Microneedling

Microneedling - også kjent som kollagenindusert terapi går ut på å lage kontrollert skade i form av små mikrohull i huden ved hjelp av tynne medisinske nåler. Dette aktiverer huden sin naturlige reperasjonsmekanisme, som stimulerer veksten av kollagen og elastin. Ved arrbehandling ønsker vi å bryte ned arrvevet for så stimulere til nydanning og remodellering av vevet. Microneedling med dermapen egner seg i behandlingen av aknearr, da den stimulerer hudens evne til å behandle, fornye og lege seg selv. Samtidig som den øker opptaket av tilførte næringsstoffer. Microneedling har bevist effekt på å forbedre aknearr. Denne behandlingen passer for alle typer arr.

3. Subcision

Behandlingen involverer bruk av en butt nål. Prosedyren går ut på løfte det underliggende vevet og løse opp arrvevet, samt stimulere kollagen. Deretter kan man injissere en filler, vanligvis skinbooster med hyaluronsyre for å gi støtte og jevne ut overflaten. Subcision med filler kan være spesielt effektivt for atrofiske aknearr, som er de arrene som ser ut som små fordypninger eller "groper" i huden. Ved å løsne arrvevet og fylle på med filler, kan subcision bidra til å jevne ut huden og redusere synligheten av arr. Behandlingen gjøres som regel i kombinasjon med å microneedling for å optimalisere effekten.

4. PRP - platelet rich plasma

Behandling med PRP er svært forebyggende, reparerende og regenererende. Blodceller rike på vekstfaktorer stimulerer hudens produksjon av kollagen og elastin for en generell hudforbedring, spenst og glød. Behandlingen omhandler bruken av egne vekstfaktorer fra eget blod og er en helt naturlig behandling, uten bivirkninger eller allergier.PRP er et behandlingsalternativ å supplere med, eller dersom du ikke kan, tåler eller ønsker behandling med hyaluronsyre. Behandlingen kan gjøres alene, men for aknearr er det anbefalt å kombinere med blant annet microneedling.

5. Skinbooster

Skinbooster er en injeksjonsbehandling som vil løfte opp arrvevet. Aknearr kan behandles med å injisere små mikrodråper hyaluronsyre med skinbooster i og rundt arrene. Dette vil stimulere til kollagenproduksjon, samt gi litt økt volum og fuktighet i området med arrvev. Denne behandlingen er også utmerket til å kombinere med andre behandlinger. Eksempelvis er skinbooster veldig fin å kombinere med subcision.

6. Filler

Filler i aknearr er en behandlingsmetode som innebærer å injisere en filler, vanligvis bestående av en høy konsentrasjon hyaluronsyre, under huden for å fylle ut og jevne ut arrdannelser forårsaket av akne. Dette kan bidra til å gi en jevnere hudoverflate og redusere synligheten av arr. Dette er en behandling som vil gi umiddelbare resultater, selv om effekten er midlertidig og må vedlikeholdes gjennom regelmessige behandlinger.

7. Laser

Laserbehandlinger har vist seg å være effektive for å redusere synligheten av aknearr. Da brukes kraftig lysenergi for å nå forskjellige lag av huden og kan bidra til å forbedre hudens tekstur, stimulere kollagenproduksjonen og redusere arrdannelse. Det finnes forskjellige typer laserbehandlinger. De vanligste og kraftigste er fraksjonert CO2 laser og Erbium YAG-laser. Laser kan brukes på alle de forskjellige arr typene, men egner seg best på lysere hudtyper da mørkere hudtyper har høyere risiko for pigmentforstyrrelser i huden.

8. Kirurgisk arrfjerning

Ved dype eller uttalte arr kan kirurgisk fjerning være en mulighet. Dette kan inkludere subcisjon, der en nål brukes til å løsne arrvevet, eller kirurgisk eksisjon, der arrvevet fjernes kirurgisk. På denne måten kan et inntrukket arr løftes og sys slik at det flates ut.

Arr er ofte et sammensatt hudproblem som krever en indiviuell tilpasset behandlingsplan og ofte i kombinasjon med ulike produkter og aktive ingredienser til hjemmebruk. Før du velger en bestemt behandling, er det viktig å konsultere med et kvalifisert helsepersonell.

På en konsultasjon hos oss på Asteta Clinic vil vi først gjennomføre en detaljert gjennomgang av din hudhistorie og vurdere alvorlighetsgraden av aknearrene. I tillegg vil vi kartlegge hud og arrtype.

Vår klinikk vektlegger en helhetlig tilnærming til behandling av aknearr. Vi vil jobbe tett med deg for å utvikle en skreddersydd behandlingplan som kan kombinere ikke-invasive og kirurgiske inngrep for å oppnå optimale resultater.

Asteta Clinic er privilegert som har muligheten til å arbeide tverrfaglig med profesjonene våre og bringe ulike ferdigheter og ekspertise. Vi kan derfor tilby et integrert og samarbeidende team bestående av både kosmetisk dermatologisk sykepleier og plastikkirurg. Dette samarbeidet gjør at vi kan sikre en helhetlig vurdering og planlegging.

Ønsker du å booke time hos Siren?

Kosmetisk dermatologisk sykepleier Siren i resepsjonen på Asteta Clinic

Da kan du booke time direkte i vår online kalender for 30 eller 60 minutters time. Er du usikker på hva som er riktig for deg kan du kontakte oss direkte på 22 02 60 60 / 99 10 20 60 eller post@asteta.no

Aldersgrense er 18 år. Pris 300 kr. Avbestilling mindre enn 24 timer før oppsatt tid belastes med kr. 600,-.