Asteta Clinic
ASTETA BLOGG

Solbeskyttelse - Riktig valg for din hud

Av Celine Seeberg

Kosmetisk dermatologisk sykepleier

En god hudpleierutine er ikke komplett uten solbeskyttelse. En solkrem med bredspektret UV-filter er det beste aldringsforebyggende produktet du kan velge for din hud. Det å bruke en solbeskyttende krem daglig, gjennom hele året, er kun en vanesak.

Vi anbefaler at du har som vane å alltid avslutte morgenrutinen din med høy solfaktor, minst SPF 30 eller 50, selv om du ikke skal oppholde deg timesvis i solen.

UV-stråler penetrerer huden og vil gjøre skade selv på en grå-, regnværsdag - og for ikke å snakke om gjennom vinteren når snøen reflekterer sol- og UV-strålene. 


Bruk solbeskyttelse hver dag, hele året, og huden din vil takke deg!

Først litt om disse UV-strålene og forskjellen på dem

UVA: er UV-stråling som forårsaker «aldring» samt ødelegger bindevev, skader kollagen og elastin, og viktigst av alt: vil forårsake DNA-skade og hudsykdom.

UVB: kan forklares som de strålene som vil brenne huden. Det vil si de som forårsaker solforbrenning, inflammasjon og betennelser. UVB-stråler fremmer raskere aldring, hyperpigmenteringer, solskader og trigger inflammasjoner som rosacea, akne, eksem og perioral dermatitt. 

Skisse på uva og uva stråling
UV-stråling og hvordan de skader huden i forskjellig grad.

Les også: Ta vare på huden i påske- og vårsolen

Riktig solkrem til din hud. Hvordan velge i en jungel av ulike produkter?

Et gjentagende spørsmål og «problem» for mange er å finne den riktige solkremen for sin hud. Mange er redde for et tykt lag med en fet krem, som ikke trekker godt inn i huden, oppleves klissete, vil tette porene og gi utbrudd av akne og kviser. Dette fører til stor fortvilelse for mange og medfører at man muligens dropper det hele.

Det viktigste du kan gjøre er å få tilpasset en solkrem som passer din hud, spesielt hvis du har en fetere hudtype. Det finnes et bredt utvalg gode solkremer som ikke vil tette porene dine. Alt kommer an på hva slags krem du velger, dens ingredienser og virkestoffer. 

En kjent sak er at en fetere hudtype med økt talgproduksjon spesielt bør unngå rike/fete kremer som inneholder en «base» med et type fyllstoff, som ofte finnes i rimeligere solprodukter. Typiske ingredienser som dette er mineraloljer, parafin, lanolin, planteoljer, smør- og voks. 

Skin Ceuticals solkremer hos Asteta Clinic


Valget av solbeskyttelse og hva slags UV-filter den har, vil også spille inn på reaksjoner i huden

Vi skiller mellom kjemisk og fysisk filter. Sistnevnte og spesielt to kjente fysiske filtre som sink- og titandioksid, er kjent for å både berolige, pleie huden og ikke tette porene, i tillegg til å beskytte godt mot UV-stråler.

Bruk gjerne en solkrem uten oljer og som har en lett konsistens med en mattende effekt. Det er også viktig å være bevist på å velge en solkrem som er laget til ansiktet. Velger du å bruke en solkrem som er ment til kropp, vil ofte denne være rikere/fetere i konsistens, samt ha mer av det som kan gi utbrudd.

Tips for en sunn og sterk hudbarriere igjennom sommeren, tross flittig bruk av solkrem

I tillegg til å bruke en bredspektret solbeskyttelse som beskytter mot UV-stråler, HEV-lys og IR-A-lys, bør du bruke de riktige produktene utenom slik at du optimaliserer hudpleierutinen din og får maks utbytte av de aktive virkestoffene. Uten en svekket hudbarriere med betennelser, sensitivitet og irritasjon. Alle hudtyper bør bruke en god rens, eksfoliere huden på en skånsom måte, og tilføre fukt og korrigerende virkestoffer som vil virke både forebyggende og behandlende.

Har man en hudtype som har en økt talgproduksjon, som regel kombinert med fet hudtype, er det ofte økt behov for å bruke produkter som virker talgregulerende, betennelsesdempende, eksfolierende og fuktighetsgivende så vel som den daglige bruken av solbeskyttelse. To gode ingredienser for å dempe talgproduksjonen er å ta i bruk BHA-syrer som salisylsyre, eller retinol i sin rutine. Likevel er det anbefalt at dette justeres godt av en profesjonell, slik at man ikke får uventede og mer «negative» reaksjoner.

Huden bør renses godt både før og etter påføring av solkrem, såvel som du bør eksfoliere huden et par ganger i uken. Når du eksfolierer huden vil du fjerne døde hudceller, produktrester og solkrem, samt øke cellefornyelsen og produktpenetrasjon. På denne måten vil du forebygge og forhindre opphopning av døde hudceller og talg, som gir grobunn for inflammasjon og akneutbrudd. 

ZO Skin Health produkter hos Asteta Clinic

På Asteta Clinic har vi ZO Skin Health og et generelt bredt utvalg av medisinsk og aktiv hudpleie, som vil gi deg synlig hudforbedrende resultater.

Det er viktig å vise sunt "solvett" ved å påføre nok mengde av den gode solbeskyttelsen og ikke minst re-applisere solfaktoren igjennom dagen på vår- og sommerhalvåret. Vi anbefaler at man smører seg hver 2.time, samt jevnlig etter bading og svetting.

I en travel hverdag er det mange som ikke strekker til med å smøre huden flere ganger, enn den ene gangen på morgenen. Et enkelt produkt som en solfaktor i pudderform er genial å ha i vesken og kan påføres selv over makeup. På denne måten holder du huden beskyttet bedre, pg du får en fin touch up.

Les også: Slik forebygger og behandler du pigmentflekker gjennom sommeren

Kvinne påfører solkrem i pudderform

Vi har solkrem i pudderform som ypperlig kan bidra til at du re-appliserer solfaktor gjennom dagen, selv om du bruker makeup.

Ønsker du en hudkonsultasjon for å få hjelp til å tilpasse riktige produkter til din hud? Bestill en uforpliktende konsultasjon hos en av våre dyktige kosmetisk dermatologiske sykepleiere.