Hva er full narkose, og hvorfor brukes det?
Full narkose, også kjent som generell anestesi, er en medisinsk prosess der du blir lagt i en tilstand av kontrollert, dyp søvn under operasjonen.
Hva er narkose? Anestesimidler påvirker hjernen og nervesystemet, og sørger for at du er helt bevisstløs, smertefri og avslappet. Dette gjøres for å sikre at du ikke opplever smerte eller ubehag, og for å gjøre kirurgens arbeid så presist og effektivt som mulig.
Moderne anestesi har revolusjonert kirurgiske inngrep, og på Asteta Clinic bruker vi de mest avanserte teknikkene for å sikre at narkosen er både trygg og tilpasset dine individuelle behov.
Hvordan forbereder vi deg til full narkose?
God forberedelse er en nøkkel til en trygg og vellykket narkose. Før operasjonen har du en samtale med vår anestesilege, for en grundig vurdering. Denne vurderingen innebærer:
Gjennomgang av helsehistorikk: Anestesilegen vil spørre deg om tidligere erfaringer med full narkose, allergier, kroniske sykdommer og eventuelle faste medisiner du bruker. Dette hjelper oss med å lage en skreddersydd anestesiplan for deg.
Informasjon om faste: Det er viktig at du faster før operasjonen for å unngå komplikasjoner som aspirasjon (innånding av mageinnhold). Vanligvis innebærer dette å unngå mat minst seks timer og drikke minst 2 timer før inngrepet.
Klargjøring for trygge omgivelser: Vi gir deg råd om hva du bør gjøre før operasjonen, inkludert å organisere transport hjem og eventuelt ta fri fra jobb eller andre aktiviteter.
Vi tar oss tid til å besvare alle spørsmål du måtte ha, slik at du føler deg trygg, ivaretatt og godt informert før operasjonen.
Hva skjer under narkosen?
Selve narkosen administreres i tre trinn:
Induksjon:
Dette er fasen hvor du blir lagt i narkose. Legemidler gis vanligvis intravenøst gjennom en veneflon på hånden eller armen. Det tar bare noen få sekunder før du sovner helt. I noen tilfeller kan anestesigasser brukes som et supplement.
Vedlikehold:
Når du sover, overvåkes du kontinuerlig av vårt anestesiteam. Vi bruker moderne overvåkningsutstyr for å sikre at narkosen opprettholdes på riktig nivå. Viktige vitale tegn som puls, blodtrykk, respirasjon og oksygenmetning overvåkes hele tiden for å opprettholde stabilitet.
Oppvåkning:
Når inngrepet er ferdig, trappes anestesimidlene gradvis ned. Oppvåkning etter narkose skjer normalt raskt og under nøye overvåkning. Du trilles deretter inn til vår oppvåkningsavdeling hvor du får våkne under nøye oppsyn av anestesipersonell. De vil sørge for at du føler deg komfortabel, og gir deg smertestillende eller kvalmestillende ved behov.
Kan du forvente bivirkninger etter narkosen?
Etter narkosen kan du oppleve visse bivirkninger. Bivirkninger etter narkose er helt normalt og går vanligvis over innen kort tid. Vanlige reaksjoner inkluderer:
Lett kvalme eller oppkast: Dette skjer hos noen pasienter, men moderne medisiner har redusert hyppigheten av slike bivirkninger betydelig.
Sår hals: Hvis du har hatt en tube i halsen for å puste under inngrepet, kan du oppleve mild irritasjon i halsen opptil noen dager etter operasjonen.
Trøtthet eller forvirring: Det er vanlig å føle seg groggy eller forvirret rett etter oppvåkning, men dette bedrer seg raskt.
I sjeldne tilfeller kan enkelte oppleve hodepine etter narkose, men dette går som regel raskt over. Vår oppvåkningsavdeling er utstyrt for å gi deg den støtten du trenger etter operasjonen. Vi gir også klare instruksjoner for hjemreise og oppfølging, slik at du føler deg trygg på hva du kan forvente den første tiden etter inngrepet.
Er full narkose trygt?
Tryggheten ved full narkose har økt dramatisk de siste tiårene, takket være fremskritt innen medisinsk teknologi og økt kunnskap om anestesimidler. På Asteta Clinic bruker vi moderne utstyr og de sikreste metodene for å minimere risikoen for komplikasjoner. Våre anestesileger har omfattende erfaring og sørger for at du er i de beste hender gjennom hele prosessen.
Praktiske råd for deg som skal i full narkose
For å få en mest mulig behagelig opplevelse, er det viktig å følge noen enkle råd:
Unngå alkohol: Dette kan påvirke kroppens reaksjon på anestesimidlene og skal unngås de siste 48 timene før operasjonen.
Røyking/snusing/bruk av nikotin: Skal unngås de siste 4 ukene før operasjon pga økt fare for komplikasjoner.
Ha komfortable klær: Velg klær som er enkle å ta av og på tilpasset hva slags operasjon du skal gjøre, og som ikke strammer etter inngrepet.
Still spørsmål: Ingen spørsmål er for små – vi er her for å svare på alt du lurer på.
FAQ: Vanlige spørsmål om full narkose
Hvordan vet dere at narkosen fungerer?
Vi overvåker nøye hvordan kroppen din reagerer på narkosen. Dette inkluderer måling av vitale tegn som blodtrykk, hjertefrekvens og oksygennivå.
Hvor lenge varer narkose?
Dette varierer avhengig av inngrepet. For mindre operasjonervarer narkosen ofte i én til tre timer.
Kan jeg våkne under operasjonen?
Oppvåkning under narkose er ekstremt sjeldent med dagens anestesimetoder. Våre anestesileger justerer kontinuerlig nivået av anestesimedisiner basert på kroppens signaler, slik at du forblir i dyp søvn gjennom hele inngrepet.
Hvor lenge sover man etter narkose?
Tid for oppvåkning etter narkose avhenger av operasjonens lengde og narkosetypen som er brukt. De fleste våkner kort tid etter at medisinen trappes ned.
Hva skjer hvis jeg har allergi mot anestesimidler?
Hvis du har kjent allergi, vil dette bli tatt med i vurderingen undersamtalen med anestesilegen før operasjonen. Vi velger da alternative legemidler som er trygge for deg.
Kan jeg være alene etter operasjonen?
Etter narkosen er det viktig at du har noen til å følge deg hjem, da bedøvelsen kan påvirke reaksjonsevnen din i opptil 24 timer. Vi anbefaler at noen holder deg med selskap det første døgnet etter operasjonen.