Asteta Clinic
ASTETA BLOGG

Når magen skal vise muskler

Av Kenneth Chiu

Plastikkirurg

Magen og musklene i denne delen av kroppen er utrolig viktig for oss på så mange måter. For meg som lege er bukplastikk blant det jeg ser kan ha stor positiv endring i livskvalitet for pasientene.

Kirurg markerer med tusj på bar mage

Hvor viktig er magemuskler?

Jeg har alltid interessert meg for det som skjer i og rundt mageregionen, eller buken – den delen av kroppsveggen som ligger mellom brystkassen og bekkenet. Dette er jo et maktsentrum i kroppen. Selvfølgelig hva gjelder slikt som fordøyelse knyttet til maten vi spiser, men også med tanke på muskulatur som har stor påvirkning på både kropp og sinn.

Det kan oppleves belastende når magemusklene gjennom livet endres og kanskje ikke fungerer lenger på samme måte som tidligere.

Magemusklene er viktige for å begrense vond rygg og inkontinens, samt evnen til å sitte eller stå rett. Ikke minst er musklene avgjørende for å holde organer og kroppsfett på plass, uten at mageinnholdet buler ut på en måte som kan gi både fysiske og psykiske plager. Det kan oppleves belastende når magemusklene gjennom livet endres og kanskje ikke fungerer lenger på samme måte som tidligere. Derfor er også komplikasjoner knyttet til nettopp magemusklene en gjenganger på mitt kontor.

Delte magemuskler etter graviditet og vekttap

Rektus diastase, også kalt delte magemuskler, jobber jeg mye med. Dette kan sees ved at det danner seg et rom mellom de loddrette magemusklene, og i dette mellomrommet oppstår en forhøyning nedover langs midten av magen. Det blir ekstra synlig når du strammer magemusklene, og med tiden kan det vise seg vanskelig å bli kvitt denne «posen» fordi fett lett hoper seg opp i dette slakke området. Delte magemuskler etter graviditet er en tilstand jeg for eksempel ofte ser, eller blant overvektige som har slanket seg og oppnådd betydelige vekttap. Et flertall av de som kommer til Asteta Clinic med diastese er kvinner med for eksempel mage etter fødsel, men det forekommer også delte magemuskler hos menn. 

Symptomer på delte magemuskler

Noen opplever små eller ingen plager som en konsekvens av delte magemuskler. Andre opplever smerte og ubehag på en måte som gjør at de oppsøker hjelp. Det at magen buler ut og til dels ser ganske mye annerledes ut enn før, kan dessuten føre til lavere selvfølelse og nedsatt livskvalitet. Heldigvis finnes det behandling for de fleste som opplever mistrivsel med delte magemuskler.

Delte magemuskler og trening

Trene magemuskler er vel bra og bra, men av og til er ikke det nok i seg selv. For noen er kirurgi i form av en delte magemuskler operasjon et alternativ etter at en hengiven treningsplan ikke gir de ønskede resultater. Få områder på kroppen engasjerer, og noen ganger irriterer, mer enn magen, baken og lårene. Fordi fett og ekstra hud har en tendens til å samle seg til tross for iherdig innsats gjennom diett og trening. Et inngrep som sammensying av bindehinnene rundt de muskelbukene som har sklidd fra hverandre kan kombineres med fjerning av overflødig hud og eventuelle strekkmerker.

Les også: Egne behov etter fødsler og samvittighet

Delte magemuskler er en sammensatt skade

Hvert år gjør jeg en rekke slike operasjoner, men aldri uten grundig gjennomgang og samtaler med pasienten først. Denne typen kirurgi er relativt omfattende, og det er viktig med realistiske forventninger til det som kan oppnås. En operasjon er å sy sammen magemusklene, men andre underliggende årsaker til at musklene ikke samlet seg vil fortsatt kunne forårsake plager.

Delte magemuskler er en sammensatt skade som krever en helhetlig tilnærming med blant annet fortsatt trening for best mulig resultat. Det er også viktig å understreke at slik kirurgi ikke er det samme som en «slankeoperasjon», selv om altså inngrepet kan gjøres sammen med fettsuging og fjerning av løs hud for å oppnå en smalere midje. Resultatet avhenger dessuten av din alder og hudens elastisitet i områder som skal behandles. Etter bukplastikk vil det være en restitusjonsperiode, og det kan ta noen uker før kroppen er tilbake til normal bevegelighet.

Les også: Enormt glad for hjelp med delte magemuskler

Bukplastikk kan bidra til positiv endring i livskvalitet

Bukplastikk er blant det som for meg som lege gir mest tilfredshet i form av positiv endring i livskvalitet for pasienten. Mine positive erfaringer samsvarer også med undersøkelser gjort før og etter operasjon blant større pasientgrupper i blant annet USA. Når kirurgi står frem som et godt bidrag for gjenopprettelse av styrke og stabilitet i mage- og bekkenregionen.

Utover mer kosmetiske forbedringer, er det altså åpenbare funksjonsforbedringer som kan være aktuelle. Det er ingen grunn, slik jeg ser det, til bare å akseptere plager knyttet til dette, når god hjelp og behandling er tilgjengelig.

Les også: Møt plastikkirurg Kenneth Chiu