Asteta Clinic
ASTETA BLOGG

Egne behov etter fødsler og samvittighet

Av Kenneth Chiu

Plastikkirurg

Etter fødsler ville det selvfølgelig vært best hvis hver enkelt gjennom trening og diett selv kunne ordne en ønsket helhet i egen kropp og eget sinn. Slik er det dessverre ikke alltid.

Ung kvinne i treningstøy sitter på yoga matte
Når blodslit i treningsstudioet ikke gir kroppen du ønsker, kommer frustrasjonen og følelsen av ensomhet og hjelpeløshet for en del mødre etter fødsel.

Mitt liv er til tider ekstremt hektisk. Jeg er kirurg, gründer og daglig leder i Asteta Clinic. I tillegg er jeg altså tobarnsfar, med et sterkt ønske og klar ambisjon om å være til stede for de små. For meg som pappa er utfordringen den berømte tidsklemma. Alt som krever sin plass i en vanlig hverdag. For mor kan konsekvensene av det å få barn oppleves så langt større. Vi snakker om det ofte min samboer og jeg, om alt mødre skal igjennom før og etter fødsel – både fysisk og psykisk. Mye dårlig samvittighet. Når dagene aldri helt har mange nok timer. Og når mødre som regel alltid setter barn og andre først, på en måte som gjør at deres egne behov for egenpleie ofte havner i baksetet. 

Fortsatt et vanskelig og til dels tabubelagt tema i samfunnet

Med samfunnets forventninger om en nærmest obligatorisk lykkerus over nye verdensborgere, blir det dessverre ofte skambelagt og utrolig vondt når det oppstår skår i gleden. For eksempel fødselsdepresjon har endelig fått en mer naturlig plass i den åpne samtalen, etter at det i mange år var nærmest umulig å snakke om for de berørte. Den enorme fysiske påkjenningen en fødsel er for kvinnen, de kroppslige endringene som gjerne skjer og – ikke minst – psykiske utfordringer som kan følge som en konsekvens av det, er fortsatt et vanskelig og til dels tabubelagt tema i samfunnet. Dessverre. Det beste ville jo vært hvis alle til enhver tid var fornøyde og lykkelige i egen kropp. Slik er det ikke. Og det ville selvfølgelig også vært supert hvis hver enkelt gjennom egentrening og diett selv kunne jobbe seg tilbake til trivsel og en ønsket helhet i kropp og sinn. Slik er det dessverre heller ikke. 

Det er viktig at de som vurderer å få utført plastisk kirurgi har bevissthet og en helhetlig tilnærming til inngrepet.

Fysisk trening er noe alle burde holde på med. Det er positivt for både hode og kropp. Men når selv blodslit i treningsstudioet ikke gir kroppen du ønsker, kommer frustrasjonen og følelsen av ensomhet og hjelpeløshet for en del mødre etter fødsel. En frustrasjon som kan øke og være vanskelig å snakke om i et samfunn der man liksom bare skal akseptere og være fornøyd i egen kropp. Uansett. Selv om det finnes behandling og muligheter, som helt klart kan gi mange økt livskvalitet. 

Kombinasjon av inngrep i samme operasjon

Graviditet er svært krevende for en kvinnes kropp, spesielt hvis hun har hatt flere graviditeter eller flere babyer samtidig. Forskjellige operasjoner kan bidra til å reversere permanente forandringer utløst av svangerskap. Slike ting som hudoppstrammende operasjon på mage, korreksjon av bryster og fettsuging. Flere av disse inngrepene kan kombineres i samme operasjon. Hos Asteta Clinic tilbyr vi alt dette til kvinner som, etter en grundig vurdering sammen med vårt fagteam, er innenfor målgruppen.  Fordi vi mener at alle fortjener en kropp å trives i. Og med god samvittighet.

Les også: Silikon bryst - kirurgens anbefaling

Viktig med bevissthet og en helhetlig tilnærming til inngrepet

Samtidig er det alltid viktig å huske at det selvsagt ikke er slik at bare du legger deg under kniven så skrus alt tilbake i tid, og som ved et trylleslag er kroppen tilbake der den var før du fikk barn.  Det er viktig at de som vurderer å få utført plastisk kirurgi har bevissthet og en helhetlig tilnærming til inngrepet. Til egne ønsker og behov, samt en realistisk forventning til det som er mulig å oppnå. Det er avgjørende med grundig informasjon om årsakene til kroppsvariasjoner, samt informasjon om effekter og bivirkninger. Men plastikkirurgi er så absolutt et alternativ for mange mødre. Det kan være det ekstra og ønskede løftet etter at du har forsøkt å forbedre kroppen ved å opprettholde et sunt kosthold og presse inn regelmessig mosjon. 

Et ønske om harmoni i kropp og sinn, en helhet slik du ønsker det, burde ikke være skambelagt. Tvert imot!

Amerikanerne har et begrep som kalles «mom guilt». Den konstante dårlige samvittigheten. Mødre fortjener bedre! Når en mor føler seg ukomfortabel med hvordan hun ser ut, kan det påvirke humøret og få henne til å føle seg usikker i samhandling med andre. En ekstra påkjenning på toppen av alt annet. Alle har en kropp. Alle har sinn, altså menneskelige egenskaper som tanke, fornuft og andre intellektuelle funksjoner. Relasjonen kropp og sinn er linken mellom en persons tanker og fysiske helse. Et ønske om harmoni i kropp og sinn, en helhet slik du ønsker det, burde ikke være skambelagt. Tvert imot!

Les også: Når magen skal vise muskler