Asteta Clinic
ASTETA BLOGG

Ta vare på huden i påske- og vårsolen

Av Celine Seeberg

Kosmetisk dermatologisk sykepleier

UV-stråler reflekteres av både sand, sjø og snø, noe som betyr at vi lettere får skader og blir solbrent på fjellet eller ved sjøen. Over 90% av de skadene i huden vi får antas å stamme fra UV-stråling fra solen og det er derfor ekstra viktig å beskytte seg godt gjennom hele året!

Alle solkremene til ZO Skin Health
ZO Skin Health er godkjent av den amerikanske "Skin Cancer Foundation" på grunn av dens gode beskyttelse mot UV-stråling, HEV-lys , infrarødt lys og forurensing.

Uansett om du befinner deg i varmere strøk, nyter bypåske eller er på høyfjellet, anbefaler vi å bruke solbeskyttelse i kombinasjon med antioksidanter for maksimal beskyttelse og effekt. Det er nemlig aldri for sent å beskytte og pleie huden din på best mulig vis.

God og bredspektret UV-beskyttelse vil forebygge : 

- Tidlig aldring og aldringstegn

- Pigmenteringer

- Rynker og fine linjer

- Sprengte blodkar

- Grov hud og store porer

- Inflammasjoner

- Hudkreft

Kremer i ulike konsistenser

På Asteta Clinic har vi solfaktor med ulike styrker, konsistenser, samt med eller uten farge.

Visste du at soleksponering fremskynder aldringsprosessen?

Solens varme stråler føles godt for både kropp og sinn, men det er viktig å vite at UV-strålene kan gjøre stor skade på huden vår. Soleksponering kan forårsake at huden blir solbrent, særlig blek, nordisk hud etter vinterhalvåret. 

Det mange ikke tenker på er solens, eller rettere sagt UV-strålenes virkning på hudcellene våre, da disse strålene setter fortgang i aldringsprosessen.

UV-strålene bryter ned bindevev, det vil si at det skader kollagen og elastin, samt bryter ned blant annet hyaluronsyre i huden. Disse fibrene, kollagen og elastin, bidrar til en sterk, smidig og fuktet hud.
Når kollagen- og elastinfibrene blir ødelagt fører dette til dannelsen av rynker, økt hyperpigmentering, mindre elastisitet, ujevn hudtone, sprengte blodkar og en mer grov, teksturert og tørr hud.

UV-stråling fører i tillegg til at hudcellene blir påført skader som både svekker immunforsvaret, samt gir inflammasjon, sensitivisert hudtilstand, pigmenteringsforstyrrelser, soleksem og i verste fall hudkreft.

Frie radikaler skapes gjennom forurensning, stress og dårlig livsstil, men hele 80%  skjer gjennom UV-stråling. Skader fra frie radikaler og oksidativt stress fører til celleforandringer som påvirker hudcellens DNA. Disse  DNA-skadene fra UV-stråling gjør at nye friske celler blir ute av stand til videre å lage flere nye friske celler, som igjen skal fortsette prosessen med å fornye seg.

Elixir med solfaktor

Antioksidanter og solfaktor går hånd i hånd for ekstra beskyttelse og forebygging av solskader og aldringstegn.

Solen har også en mengde positive virkninger

Solstråling og dets UV-eksponering påvirker immunsysstemet og immunapparatet i huden. Dette øker som nevnt hudkreftrisikoen, men har også en rekke positive virkninger. Først og fremst reduserer det risikoen for autoimmune sykdommer som blant annet atopisk dermatitt, psoriasis, revmatoid artritt (leddgikt), kolitt, Crohns sykdom og MS.
Solens UV-stråler er i tillegg menneskets hovedkilde til D-vitamin , som er svært viktig for kroppens vitale funksjoner, så vel som følelse av velvære og glede.

Kvinne smører krem på skulder
Solfaktor finnes både i kjemisk og fysisk filter, der ønsket er at solkremen har bredspektret beskyttelse mot både UVA og UVA-stråling.

Bruk av solfaktor, er det virkelig nødvendig hele året når man bor i Norge? 

Det er mange som tror at det holder å bruke solfaktor kun når det faktisk er sol, og derfor foretrekker vi å heller kalle det UV-beskyttelse, da det er dette som bør være fokuset. Sannheten er at du bør bruke kremer med solfaktor gjennom hele året, også en grå og kald vinterdag i Norge. Selv om du ikke blir brun når du er utendørs, så vil de skadelige UVA-strålene (som skaper aldring og hudskader) trenge gjennom både skyer og faktisk helt inn gjennom vinduene våre.

Så svaret er ja, du bør få inn en rutine der du bruker solfaktor/UV-beskyttelse daglig gjennom hele året.

Finn riktig solkrem til din hud:

Daglig bruk av solfaktor er 100% en vanesak. Får du inn gode rutiner, så blir din UV-beskyttelse like mye rutine som den daglige tannpussen.

Det som er viktig er å finne en krem med solfaktor som passer deg og dine behov. Det finnes en haug med gode solkremer som passer dersom huden din er sensitiv, hyperpigmentert, om du har akne, rosacea, tørr eller fet hud, samt om du ønsker en krem med eller uten farge. Vi hjelper deg med å velge en riktig UV-beskyttelse som er bredspektret med aktive virkestoffer, som både virker forebyggende, beskyttende og reparerende for din hud!

SkinCeuticals spf 50
Vi tilbyr bredspektret solfaktor fra anerkjente merker som Skinceuticals, Elixir cosmeceuticals, Noon Aesthetics og ZO skin health.

Enkle solvettregler:

- Påfør solkrem 20-30 minutter før du går ut i solen.

- Påfør rikelig og nok solkrem – de fleste smører seg inn med altfor for lite solkrem slik at beskyttelsen blir lavere enn man tror. 

- Gjenta påføring ofte, hver 2 time, spesielt etter bading eller dersom du svetter. 

- Bruk solkrem selv om du ikke soler deg.

- Husk solfaktor også i Norge.

- Antioksidanter hjelper og beskytter huden. Antioksidanter påført under solfaktoren din er oppskrift på en sunn hudhelse.

- Ikke sol deg for intensivt. Bruk solvett , dekk til vinterblek hud med beskyttende klær og hodeplagg, i tillegg til solfaktor. 

God påske – og nyt det fine været med ekstra god beskyttelse!

Sist men ikke minst - en vennlig påminnelse til deg som enten står på medikamentell behandling mot akne, hyperpigmentering eller nylig har gjennomgått kirurgiske inngrep: 

Dersom du nylig har gjennomgått kirurgi skal du unngå direkte soleksponering til alle sår har grodd, slik at du kan smøre på faktor 50, samt dekke til området ved behov. 

Det finnes også ulike medikamenter som blant annet antibiotika, cytostatika, lokalbehandling mot akne og pigmenteringer, som ikke skal brukes i kombinasjon med soleksponering. Dette er grunnet risiko for betennelser, sterke reaksjoner og dannelse av hyper- eller hypopigmentering i huden. Kan man ikke unngå høy soleksponering bør man avslutte eller ta en pause i behandlingen.

Nyt vårsolen og ta vare på huden din!

VIL DU VITE MER OM BESKYTTELSE AV HUDEN DIN?

Her kan du lese litt om hudkonsultasjon eller du kan booke en uforpliktende konsultasjon med kosmetisk dermatologisk sykepleier Celine Seeberg gjennom vår online booking.

Summer ready skin for men