Asteta Clinic
ASTETA BLOGG

Slik forebygger og behandler du pigmentflekker gjennom sommeren

Av Celine Seeberg

Kosmetisk dermatologisk sykepleier

Pigmentforandringer er et stort problem for mange og noe man ofte opplever forverring av igjennom sommeren.

De aller fleste får pigmentflekker gjennom livet, men de med lysere hudtone er mer utsatt da denne hudtypen ikke inneholder like mye naturlig beskyttelse mot UV-stråler som en mørkere hudtone. Likevel kan alle få hyperpigmenteringer og pigmentforandringer i løpet av livets mange faser.

Andre faktorer som gjør at man er mer utsatt for pigmentflekker, hyperpigmenteringer er blant annet graviditet, amming, hormonell prevensjon som p-piller, medikamenter som antibiotika, cytostatika og akne-medisin.

I tillegg ser man at pigmentflekker oppstår lettere dersom huden har betennelser, akne, sår og skader i hudbarrieren. Dette er hudens måte å «beskytte seg» på mot UV-stråling og oksidativt stress.

Det finnes mange gode aktive virkestoffer som kan påvirke produksjonen av melanin, pigmentproduksjonen i huden vår. Likevel anbefaler vi alltid å ha en langsiktig behandlingsplan og bruke flere ingredienser som virker inn på de ulike mekanismene i hudcellene. 

For å nå målet om en jevnere hudtone og mindre pigmentflekker kreves en daglig rutine med produkter som forebygger, styrker og bleker huden på samme tid.

Pipette med serum på pigmentflekker i ansikt
Forebygging av pigmentflekker er alltid å foretrekke, samt enklere enn å faktisk behandle det. Likevel finnes det mange gode produkter til hjemmebruk, samt klinikkbehandlinger mot nettopp dette.

Det er viktig å formidle at det sjeldent er noen «Quick fix» når det kommer til å få bukt med pigmentforandringer i huden, og i mange tilfeller vil det sjeldent bli helt borte. Vi omtaler pigmenteringer som et vedvarende problem som krever en «livsstilsendring» og må daglig jobbes med ved bruk av aktive produkter.

Her kan du lese mer om behandlingstilbudet vårt for pigmentflekker.

Ingredienser i hudpleie som er spesielt gode som forebygging og behandling av hyperpigmenteringer

Ingredienser som er spesielt positive for å forebygge nye, samt behandle eksisterende hyperpigmenteringer som ujevn hudtone, solskader, pigmentflekker, melasma og fregner er:

- Vitamin C og antioksidanter

- Niacinamide 

- Kojic syre 

- Arbutin 

- Azelainsyre

- Retinoider/Retinol 

- Fruktsyrer (AHA-syrer) som glykolsyre og melkesyre

- Solfaktor

Kvinne smører nesen med solkrem
Solfaktor er essensielt for å forebygge og oppnå langsiktige, gode resultater for en sunn hudhelse.

Les også: Solbeskyttelse - Riktig valg for din hud

En viktig huskeregel ved bruk av aktive virkestoffer på sommeren

Ved bruk av aktive virkestoffer er det viktig å ikke overdrive bruken under mye soleksponering, samt bruke høy, bredspektret solfaktor i hverdagen. Dersom du aktivt «jobber med» å holde hyperpigmenteringene dine i sjakk igjennom sommeren, så bør du gjøre dette med måte og sørge for å ha fått tilpasset veiledning av en hudterapeut eller kosmetisk sykepleier. Det er viktig at huden din ikke reagerer med å produsere mer hyperpigmenteringer på grunn av at bruk av visse ingredienser som gjør huden mer solsensitiv. 

Klinikkbehandling av hyperpigmenteringer er best å få utført på høsten

Hos oss på Asteta Clinic anbefaler vi alltid å forbehandle huden med aktive virkestoffer ved å få tilpasset en hudpleierutine til din hudtype og hudtilstand. Mange ønsker å behandle ujevn hudtone og pigmentflekker når de faktisk blir synlige; nemlig på vår og sommeren. Men dette er ikke nødvendigvis riktige tiden å få utført behandlingen på, nettopp på grunn av økt soleksponering.

Derimot er høsten den perfekte tiden for å sette i gang et mer aktivt regime, med både kraftigere produkter og klinikkbehandlinger, slik at du får maksimalt utbytte av behandlingen på en trygg og kontrollert måte.

Les også: Ta vare på huden i påske- og vårsolen

Ønsker du å bestille en konsultasjon hos kosmetisk dermatologisk sykepleier, så hjelper vi deg gjerne med både tilpasset hudpleierutine, samt eventuell behandlingsplan.

Bestill time til en uforpliktende konsultasjon.

Celine Seeberg

Kosmetisk dermatologisk sykepleier

Celine Seeberg har vært med i Asteta Clinic siden starten. Med sin ekspertise innen kosmetisk sykepleie bidrar hun til klinikkens unike breddekompetanse, der plastikkirurgi og andre kosmetiske behandlinger utfyller hverandre.