Asteta Clinic
ASTETA BLOGG

Hvordan ta best vare på huden under graviditet

Av Celine Seeberg

Kosmetisk dermatologisk sykepleier

Huden påvirkes i stor grad av hormoner under og etter graviditet. De fleste kvinner opplever endringer i huden under svangerskapet og mange lurer på hva som er trygt å bruke av hudpleie under graviditeten.

Det er viktig å være klar over og bevisst på at noen ingredienser potensielt kan skade fosteret og frarådes å bruke under svangerskap og amming.

Dette skyldes at man ikke tester på gravide, og huden har en stor absorpsjonsflate for virkestoffer som vil opp i kroppen og bør unngås av sikkerhetsmessige årsaker.

Hudpleierutinen til deg som er gravid bør være enkel og ha fokus på fuktighet, antioksidanter, talgregulering og beskyttelse.

Ofte kan du fortsette med din vanlige hudpleierutine, men med noen enkle justeringer.

Balanse

En vanlig hormonell bivirkning er inflammasjon i huden, altså utbrudd av akne, sensitivitet og rødhet. Fokus vil være å balansere huden med både talgregulerende og antiinflammatoriske produkter. Vi anbefaler i tillegg alltid å bruke barrierestyrkende hudpleieingredienser som vil motvirke ubalanse i huden som blant annet ceramider, peptider, hyaluronsyre, squalane og glyserin.

Eksfoliering

På grunn av at hormoner påvirker talgproduksjonen vår, så opplever mange gravide og ammende en opphopning av urenheter, blank/fet hud og betennelser i huden. Derfor er det viktig å eksfoliere huden jevnlig, slik at døde hudceller, produktrester og talg blir fjernet på en skånsom måte i din ukentlige rutine. Hvor ofte huden skal eksfolieres avhenger av hudtypen og hudtilstanden din. For noen er det nok med 1-2 ganger i uken, for andre bør dette steget være en del av den daglige hudrutinen.

Under og etter graviditet kan huden også oppleves mer sensitiv, og da bør fokuset være på mildere peeling-varianter som for eksempel enzym-peellinger, PHA-syrer og lave konsentrasjoner av AHA-syrer.

Beskyttelse

Hormoner ved graviditet og amming trigger melaninproduksjonen i huden, noe som lettere kan medføre hormonelle hyperpigmenteringer som melasma og ujevn hudtone. Pigmenteringsforstyrrelser både forebygges og behandles best ved å bruke antioksidanter og bredspektret, høy solfaktor daglig igjennom hele året.

Les også: Slik forebygger og behandler du pigmentflekker gjennom sommeren

Gravid kvinne i sofa holder rundt magen

Mange bekymrer seg over hva slags ingredienser og virkestoffer som trygt kan brukes under graviditeten. Med enkel og individuell tilpasning kan man få og vedlikeholde en god hudpleierutine gjennom hele svangerskapet.

”The mask of pregnancy”

Mange gravide drømmer om den omtalte ”gravide-gløden” som ofte kan oppstå når kroppen produserer et nytt menneske og har opptil 50% mer blodvolum. Dette medfører økt sirkulasjon i kroppen, med en frisk farge og sunn glød. Men kroppen produserer også en hel haug med hormoner som kan føre til at talgkjertlene produserer mer olje, som vil gi en fetere hud, mer utbrudd av akne, hyperpigmenteringer og ubalanse, da huden veksler mellom å være tørr og fet.

Så hva er egentlig ”the mask of pregnancy”?

Jo, det er at huden til gravide kvinner naturlig vil lettere bli mørkere, dvs få økt pigmentering i huden og det som ofte omtales som melasma. Denne hyperpigmenteringen er hormonelt påvirket og viser seg gjerne som symmetrisk, ujevn farge og flekker i kinn, panne, overleppe og nese.

Dette er en harmløs, veldig vanlig hudtilstand for spesielt kvinner i fertil alder, ved graviditet og amming, samt ved bruk av hormonell prevensjon. Melasma er ofte en tilstand som vil bleke med tiden, men samtidig en tilstand som er vanskelig å bli helt kvitt. Derfor anbefales det at man bruker høy solbeskyttelse daglig igjennom livets mange faser, her også i svangerskap.

For å hjelpe deg med å få en oversikt i jungelen av hudpleieingredienser har jeg satt sammen en oversikt med produkter som fint kan brukes av gravide, samt en liste over hvilke ingredienser og virkestoffer du bør unngå.

Pipette med serum på pigmentflekker i ansikt
Melasma og hyperpigmenteringer er en kjent hudtilstand som hyppig forekommer ved graviditet og amming.

Ingredienser og virkestoffer du kan bruke under graviditet

Azelain syre :
Brukes til å dempe betennelse og behandle rosacea og akne, samt jevner ut hudtonen.  Et fint alternativ dersom du sliter med utbrudd og irritasjon i huden, samt hvis du vil behandle melasma eller annen hyperpigmentering.

Niacinamide:
Niacinamide er et vitamin B3, og en elsket ingrediens for dens mange positive egenskaper på huden. Niacinamide balanserer og regulerer talgproduksjoner, gir fuktighet, demper rødhet, jevner ut pigmentering og virker forebyggende.

Vitamin C:
Også kjent som L-askorbinsyre, er en kraftig og elsket antioksidant, for dens fantastiske egenskaper på huden og i kroppen. Antioksidanter er med på å forebygge oksidativt stress, nøytraliserer frie radikaler og beskytter hudcellene mot ytre påvirkning av UV-eksponering og forurensing. Vitamin C gir en økt stimulering av kollagen i huden, noe som reduserer fine linjer og rynker, samt styrker kapillærene, gir en jevnere hudtone, forebygger og behandler hyperpigmenteringer og gir mye fuktighet.

Peptider:
Peptider er små proteiner som finnes naturlig i kroppen og øker hudens fasthet, virker inn på fine linjer og rynker, samt forbedrer fuktighetsnivået i huden. Peptider brukes ofte i en god fuktighetskrem og er aller best i kombinasjon med andre aktive virkestoffer.

Hyaluronsyre:
Er et sukkermolekyl som naturlig finnes i huden og har som hovedoppgave å binde fuktighet og gi huden mer plump og fylde til fine linjer. Mange gravide opplever en forverring i tørrhet og da er hyaluronsyre gunstig for å gjenopprette fuktbalansen i huden.

AHA-syrer:
Alfa-hydroxy-syrer er en fellesbetegnelse for en rekke fruktsyrer, inkludert glykolsyre, melkesyre og mandelsyre som de mest kjente. AHA-syrer virker inn på det øverste hudlaget og har en cellefornyende effekt, da den medfører lett til moderat avskalling (flassing) av hudens øverste lag. Fruktsyrer er med på å forbedre hudtekstur, pigmentering og gir glød. I lave konsentrasjoner (under 10%) regnes fruktsyrer som trygt under graviditeten. Likevel er det normalt for mange å oppleve mer sensitivisert hudtilstand og irritasjon, på grunn av hormonenes påvirkning av hudens følsomhet. I tillegg er det desto viktigere å bruke høy solbeskyttelse som gravid, og uansett ved bruk av aktive produkter.

Solkrem:
Både kjemisk og fysisk(mineral) filter er fint å bruke, helst faktor 30 eller høyere. Dersom du er gravid eller ammende bør du være ekstra påpasselig med å bruke solfaktor daglig. Spesielt mineral spf med fysisk filter som titandioksid og sinkoksid, da disse filtrene reflekterer UV-strålene bort fra huden, istedenfor å absorbere det. Fysiske solfiltre er ofte å foretrekke på grunn av økt sensitivitet og irritasjon i huden ved graviditet.

Gravid kvinne ligger på ryggen og holder på magen

Solbeskyttelse er svært viktig å bruke under svangerskapet, da melaninproduksjonen i huden er betraktelig høyere ved hormonell påvirkning.

Ingredienser i hudpleie som bør unngås som gravid:

- Retinoider / retinol

- Hydroquinone

- Arbutin, derivat fra hydroquinone

- Salisylsyre (BHA) over 2%

- AHA syrer over 10%

- Noen eteriske og essensielle oljer

I tillegg er det flere kosmetiske og medisinske behandlinger som skal unngås som gravid:

- Injeksjoner som rynkebehandling, samt mot overdreven svette, migrene og tanngnissing.

- Filler og  biostimulerende injeksjonsbehandlinger

- Kjemiske peelinger

- Laser

- Kosmetiske og aktive hudbehandlinger

Skinceuticals produktserie

Vi fører mange gode produktserier med høye konsentrasjoner av aktive virkestoffer, som trygt kan brukes under graviditet og amming.
Vi hjelper deg med å få tilpasset produkter til din hud.

Er du gravid og ønsker hjelp med å tilpasse hudpleierutinen din? Da kan våre kosmetiske dermatologiske sykepleiere tilrettelegge og skreddersy slik at rutinen passer din hudtype og hudtilstand. Bestill en uforpliktende konsultasjon i dag.