Asteta Clinic
ASTETA BLOGG

Zoom boom og ansvar

Av Kenneth Chiu

Plastikkirurg

Pandemien har gjort oss bedre kjent med mye: Våre hjem, de vi bor sammen med, vårt immunforsvar – og våre ansikter. Med så mange digitale møter er det en slags følelse av å se deg selv i speilet åtte timer om dagen.

Kvinne i skjermmøte på laptop
«Zoom Boom» - Årsak til en sterkt økende etterspørsel etter plastisk kirurgi

Jeg er god til å planlegge, liker å jobbe strukturert. At verden skulle rammes av pandemi akkurat i den perioden jeg skulle etablere Norges nye senter for plastikkirurgi var imidlertid vanskelig å forutse. Enormt mye skulle ordnes. Lokaler og byggeplaner, ulike forhandlinger med leverandører, ansettelser og alt mulig annet rundt driften. Så ble omtrent alt av fysiske møter umulig. Som så mange andre satt jeg plutselig i et tilsynelatende uendelig antall digitale møter i stedet. Foran skjermen på hjemmekontor. På Teams og på Zoom.

Vi som driver med plastisk kirurgi har et stort ansvar i kjølvannet av pandemien.

For mange – meg inkludert – har det vært nytt og uvant at man i slike møter da også ser seg selv på skjermen. Hele tiden. Pandemien har gjort oss bedre kjent med mye: Våre hjem, de vi bor sammen med, vårt immunforsvar – og våre ansikter. Med så mange digitale møter er det en slags følelse av å se deg selv i speilet åtte timer om dagen.

Zoom øker etterspørsel etter plastisk kirurgi

Nå viser noen til «Zoom Boom» som årsak til en sterkt økende etterspørsel etter plastisk kirurgi og kosmetiske behandlinger. I en spørreundersøkelse gjort blant pasienter hos amerikanske hudleger oppga over 80 prosent videokonferansen og digitale møter som en grunn for å kjøpe behandling. Nesten like mange svarte at de har blitt mindre fornøyd med eget utseende under pandemien.

«Lockdown Face» har blitt en greie, men vinkel, lyssetting og ulike begrensninger med bruk av et kamera gjør at det du ser på skjermen i et digitalt møte ikke nødvendigvis er helt representativt. Webcamera og selfiecamera gir forvrengning av bildet, dvs. fisheye effekt som gjør at man ser annerledes ut på skjermen enn hvordan man faktisk ser ut i virkeligheten. I tillegg kan Covid og nedstengning gjøre mennesker nedstemt, gjøre at enkelte vurderer seg selv og eget utseende mindre gunstig.

Ikke bli et offer

For en tid tilbake gikk The British Association of Aesthetic Plastic Surgeons (BAAPS) ut med en kraftig advarsel: «Ikke bli offer for skruppelløse aktører som selger kirurgi som en quick fix etter nedstengningen». Bekymringen til den britiske bransjeorganisasjonen er at flere skal bite på markedsstunt som lurer dem inn i «panikkjøp» av plastikkoperasjoner.

Nedstengningen under pandemien har også gitt et massivt oppsving av digitale konsultasjoner i bransjen for plastikkirurgi.

Det gir dessuten stor grunn til bekymring dersom useriøse aktører bruker digitale konsultasjoner og lett tilgjengelige bookingløsninger online til negativ påvirkning på sårbare pasienter, som så kan komme til å ta forhastede beslutninger om kirurgi og behandlinger uten en passende «cooling off»-periode.

Kvinneansikt med fokus på nesekorreksjon
Webcamera og selfiecamera gir forvrengning av bildet, dvs. fisheye effekt som gjør at man ser annerledes ut på skjermen enn hvordan man faktisk ser ut i virkeligheten.

Vår bransje er en viktig del av samfunnet. For oss i Asteta Clinic handler det om å gi folk liv med trivsel i egen kropp. En sunn og god helhet i kropp og sinn. Slik sett jobber også vi for å gjøre våre tjenester bedre tilgjengelig, samt spre informasjon vi mener er relevant. En digital konsultasjon kan være en ypperlig måte for deg til å få informasjon, forståelse og bli introdusert til det vi kan tilby. Men kun et slikt møte i cyberspace er selvsagt ikke nok før et kirurgisk inngrep. Videokonsultasjon må alltid følges opp av konsultasjoner ansikt- til-ansikt. Etter en slik totalvurdering kan råd og eventuelt tilbud om behandling gis.

Faglig integritet og seriøsitet må alltid være der, på en måte som også fanger opp de som er i ferd med å gjøre forhastede handlinger

Vi som driver med plastisk kirurgi har et stort ansvar i kjølvannet av pandemien. De som har et reelt, gjennomtenkt og fornuftig behov skal så absolutt få komme. Vi er her for dem. Enten det er medisinsk, estetisk eller en kombinasjon. Folk har ulike ønsker og behov for et bedre liv, og det er det viktig å ha stor respekt for. Samtidig må faglig integritet og seriøsitet alltid være der, på en måte som også fanger opp de som er i ferd med å gjøre forhastede handlinger basert på et dårlig beslutningsgrunnlag.