Asteta Clinic
ASTETA BLOGG

Arr etter en plastikkirurgisk operasjon: Tips for best mulige arr

Av Jes Rødgaard

Plastikkirurg

Etter en plastikkirurgisk operasjon er det naturlig å ende opp med arr, men med riktig pleie og etterbehandling kan disse bli mindre synlige og bedre integrert med huden. Vi gir deg rådene som gir deg det beste resultatet.

Fornøyd pasient vurderer resultatet etter øyelokkoperasjon hos Asteta Clinic

Etter en plastikkirurgisk operasjon, inkludert brystløft, arm- og lårplastikk, mageplastikk og kirurgisk inngrep i ansiktet, får du naturlig nok arr på kroppen. Det er viktig å påpeke at arr aldri blir helt usynlige, men med tiden og med riktig etterbehandling kan de komme til et punkt hvor arrene nesten går i ett med huden.

Ro i etterkant

Rett etter en operasjon er det viktig at du holder deg rolig for å gi helingsprosessen de beste forholdene. Det er derfor viktig at du begrenser hverdagsaktiviteter, inkludert shopping, husvask og klesvask. Dette for å unngå for mye strekking av arret, som kan føre til skjemmende arrvevsdannelse, i form av økt bredde og fortykkelse. Det anbefales at du løfter maks fem kilo de første seks ukene etter operasjonen. Du må også avstå fra all form for sportslig aktivitet (sykling, svømming, løping og styrketrening) de første seks ukene.

Nikotin

I forbindelse med en plastikkirurgisk operasjon er det avgjørende at du slutter med all form for nikotin, inkludert sigaretter, e-sigaretter, snus og nikotintyggegummi. Nikotin får de små blodårene i kroppen til å krympe, noe som gjør at mindre blod og dermed mindre oksygen når det opererte området. Dette kan føre til at arrene blir tykke og bredde. Vi anbefaler derfor at du slutter med all bruk av nikotin seks uker før operasjonen og seks uker etter operasjonen.

Tape og silikon gel

For å lindre oppstrammingen av arret etter operasjonen, settes tape på arret, som først må fjernes når du kommer for kontroll etter 8-10 dager. Etter dette må du fortsette med tape behandlingen i tre måneder, med skifte hver 3. dag.

Etter en operasjon anbefales det å starte med silikongel etter to uker. Silikonbaserte produkter antas å holde arret hydrert, siden dehydrering kan føre til økt kollagenproduksjon og dermed økt arrvevsdannelse. Silikonbaserte produkter tolereres godt og kan brukes i flere måneder. Vi anbefaler at du bruker silikongel i 12 måneder, med påføring to ganger i uken de første tre månedene når du bytter plaster. Etter dette kan du påføre silikongel en gang om dagen.

Massasje

I tillegg anbefales det at du etter tre uker begynner å massere arret daglig for å myke opp og unngå uregelmessigheter i arret. Massasje øker blodstrømmen til området med påfølgende frigjøring av hormoner, inkludert oksytocin. Mens arret er umodent anbefales mindre sirkulære bevegelser med lett trykk, og etter 2 måneder kan man gradvis øke trykket.

Ideelt sett bør silikongel og massasje fortsette i et år, men den viktigste perioden er de første tre til seks månedene.

Laser og microneedling

Tradisjonelt anbefales det å vente med laserbehandling av arr til arret har modnet (6-12 måneder). Begrunnelsen bak dette var å unngå å forstyrre den normale helbredelsesprosessen. Nyere studier viser imidlertid at dersom du starter laserbehandling allerede etter 2-3 uker, kan dette forbedre det endelige utseendet til arret. Det finnes to typer laserbehandling: ablativ og ikke-ablativ. Ablativ laserbehandling gir det beste resultatet og virker ved å fjerne det ytterste hudlaget med etterfølgende regenerering av hudceller, noe som fremmer hud teksturen og hudpigmenteringen. Ikke-ablativ laserbehandling fjerner ikke det ytterste hudlaget, men virker ved å fremme kollagendannelse under huden.

Microneedling med dermapen er også en prosedyre, som kan forbedre utseendet av arret. I denne prosedyren brukes en håndholdt enhet, som bruker nåler av forskjellige lengder for å lage små hull i huden. Microneedling virker ved å indusere kroppens egne helbredende faktorer, inkludert kollagen og elastin. Nye studier viser at du kan starte behandlingen allerede 6 uker etter operasjonen.

Soleksponering

Det er viktig at du unngår direkte soleksponering av ditt nye arr det første året etter operasjonen. UV-stråler gjør at arret blir hyperpigmentert (mørkere) og hypertrofisk (tykkere). Det anbefales derfor at du dekker det opererte området med klær så langt det lar seg gjøre, alternativt påfører arret en solkrem med høy solfaktor. Etter øyelokkoperasjon anbefales solbriller eller solhatt dersom solen skinner, og solkrem ellers. Etter en ansiktsløftning er det også viktig å smøre solkrem på arret rundt ørene.

Når pasienten følger de anbefalte retningslinjene i form av redusert fysisk aktivitet etter operasjonen, nikotinpause, bruk av silikongel, daglig massasje og unngåelse av sol, blir operasjonsarret nesten alltid fint til slutt. Selv om det tar ca ett år for et arr å modnes, er det viktig å være tålmodig og følge anbefalingene ovenfor for å få et best mulig resultat. Hvis arret ikke blir bedre over tid, kan du vurdere laser eller microneedling.

Les også: Solbeskyttelse - Riktig valg for din hud

Ønsker du en konsultasjon?

Plastikkirurg Jes Rødgaard hos Asteta Clinic

Da kan du fylle ut skjema eller kontakte oss direkte på 22 02 60 60 / 99 10 20 60 eller post@asteta.no for å bestille en konsultasjon.

Prisen for konsultasjon er 600 kr og er helt uforpliktende. Aldersgrense 18 år. Avbestilling mindre enn 24 timer før oppsatt time belastes i sin helhet.