Asteta Clinic
ASTETA BLOGG

Flokkmentalitet og #nosejobcheck

Av Kenneth Chiu

Plastikkirurg

Det er urovekkende hvordan sosiale medier som TikTok brukes til å fremme trender som kan være direkte skadelig, spesielt for barn og unge. Slik som for eksempel trenden som bare går under hashtagen #nosejobcheck, og som har hatt milliarder av klikk verden rundt.

Smilende jente holder mobilen foran seg med seg selv på skjermen
Det er urovekkende hvordan sosiale medier som TikTok brukes til å fremme trender som kan være direkte skadelig, spesielt for barn og unge.

Som de fleste andre surfer jeg på nettet nesten hver dag. Cyberspace er en avgjørende arena i vårt moderne samfunn. Både privat og profesjonelt. Også sosiale medier i sterkt voksende grad. For Asteta Clinic er nettopp ulike plattformer og sosiale medier viktig for å nå frem med et budskap og vise hvordan klinikken vår kan hjelpe mennesker som av ulike grunner har behov for å gjøre noe med kroppen sin. Men vi vurderer grundig hvordan vi kommuniserer, hva som postes online og at vi i størst mulig grad tar hensyn til menneskers sårbarhet. Dessverre er ikke alle sitt ansvar like bevisst. 

Selvsagt kan det være en belastning og gi mistrivsel hvis en nese har en form som ikke harmonerer med ansiktet for øvrig

TikTok brukes til å fremme trender

Det er urovekkende hvordan sosiale medier som TikTok brukes til å fremme trender som kan være direkte skadelig, spesielt for barn og unge. Slik som for eksempel trenden som bare går under hashtagen #nosejobcheck, og som har hatt milliarder av klikk verden rundt. Videoene som legges ut følger stort sett alle det samme mønsteret: I første halvdel viser folk frem sin sideprofil med ulike bilder. Så vises bilder av nesen umiddelbart etter operasjonen, og til slutt får vi se det ferdige resultatet. Som stort sett har hatt samme bestilling for form og utseende.

«Jeg skulle ønske jeg hadde beholdt nesen til mine forfedre»
– Bella Hadid

På en slags forskrudd måte som at alles neser burde se like ut, fordi bare en viss måte er pent nok. Så trist! Det tas ikke hensyn til – settes ikke pris på - at vi alle er skapt med et særegent utseende som bare er vårt. Noe virkelig eget. Så utrolig kjedelig og leit hvis alle skulle gå rundt med like neser, som en slags uniform eller mal for vellykkethet. Heldigvis har også kjendiser og andre gått ut mot slike trender. Slik som supermodellen Bella Hadid, som blant annet har palestinske aner og nylig uttalte: «Jeg skulle ønske jeg hadde beholdt nesen til mine forfedre». Sterkt sagt!

«Structural rhinoplasty»

Men også her på Asteta Clinic gjennomfører vi mange neseoperasjoner hvert år. Misforstå meg rett, det er ikke noe galt med neseoperasjoner - når det gjøres på en forsvarlig måte og under kyndig veiledning fra en kvalifisert lege. Og når pasienten kan gjøre egne gode valg. En nese er – rett og slett – en svært sentral del av vårt utseende.

For å komme frem til best mulig resultat anatomisk og estetisk gjør vi i Asteta en helhetsvurdering sammen med deg

Selvsagt kan det være en belastning og gi mistrivsel hvis en nese har en form som ikke harmonerer med ansiktet for øvrig. Ønsker om å gjøre noe da bør vi ha respekt for. Når det handler om helhet i kropp og sinn. Fordi alle fortjener å ha en kropp de trives i. Ikke minst kan det være mange grunner til et ønske om neseoperasjon. Først og fremst er det viktig å ha en nese det er behagelig å puste gjennom. For å komme frem til best mulig resultat anatomisk og estetisk gjør vi på Asteta Clinic en helhetsvurdering sammen med deg. Vi følger prinsippet om «structural rhinoplasty», som betyr at både form og funksjon ivaretas. 

Ta en titt til i speilet

De jeg tar en ganske annen og alvorlig prat med er imidlertid de som kommer til meg som plastikkirurg og vil bestille en operasjon fordi det på TikTok blir sagt at nå er det liksom bare #skislopenose som gjelder. De som vil bestille en operasjon bare på bakgrunn av en influensers videoer og prat på sosiale medier, bør nok ta seg en titt til i speilet. Kanskje være fornøyd med det de har. I hvert fall tenke ekstra grundig igjennom hva de faktisk ber om.


Kenneth Chiu

Plastikkirurg

Dr. Kenneth Chiu (f. 1978) har reist verden rundt på jakt etter faginnsikt og den optimale opplevelsen for pasienten. Han får ofte høre at han er perfeksjonist, noe han tar som et stort kompliment.